Algemeen

Hijab is our crown

door This Classy aan Feb 14, 2022

Hijab is our crown
Het is jullie vast niet ontgaan. De discriminerende, kwetsende uitspraken die worden gedaan over het dragen van een hijab. Dagelijks worden vrouwen die de hijab dragen uitgescholden, buitengesloten en gediscrimineerd. Deze vrouwen zouden onderdrukt leven en geen vrijheid ervaren.

Ik werd dikwijls gewaarschuwd door de mensen om mij heen toen ik op een gegeven moment verhuisde van de grote stad naar een klein dorpje in het zuiden van het land. Er zou in dit dorpje geen sprake zijn van een multiculturele samenleving zoals ik deze altijd gewend was. Hierdoor was de kans op discriminatie en uitsluiting groter werd mij op het hart gedrukt.

De optimist in mij wilde dit niet geloven. Aan het eind van de dag zijn we immers allen mensen van vlees en bloed. Eenieder had zijn eigen geloofsovertuiging, normen en waarden. Dit diende naar mijn idee ten alle tijden gerespecteerd te worden.

Jammer genoeg kreeg ik zoals mij verteld was toch maken met discriminatie. Zo werd mij tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd of ik onder werktijd mijn hijab uit kon doen. Tevens werd mij regelmatig gevraagd of ik mijn hijab droeg, omdat dit van mijn man moest en werd op straat naar mij geroepen dat ik terug naar mijn eigen land moest.

Mijn hijab uitdoen tijdens werktijd? Ik moest deze vraag even laten bezinken. Geen haar op mijn hoofd die hier ook maar aan dacht. Voor mij kwam dit sollicitatiegesprek dan ook snel tot zijn einde. Of ik mijn hijab droeg omdat mijn man dit eiste? Ik droeg mijn hijab met trots, omdat ik dit zelf wilde omwille van mijn geloof. Terug naar mijn eigen land? Ik was geboren en opgegroeid hier in Nederland, dit was dus mijn eigen land.

Veel van jullie zullen ook te maken hebben gehad met soortgelijke situaties. For all the beauties out there I see you en ik weet hoe moeilijk het kan zijn om tegen dit soort dingen aan te lopen.

Laat niemand je ooit wijs maken dat je niet goed genoeg bent of dat je anders zou moeten zijn. Je bent perfect zoals je bent. Keep your head up high always, because hijab is our crown.

Heb jij ook te maken gehad met bovenstaande? Ik hoor het graag. Deel jouw ervaring hieronder.

6 opmerkingen

 • THIS CLASSY
  Feb 16, 2022 bij 10:15

  Hoi Hanane,

  Fijn dat je jouw verhaal hebt willen delen.
  Weer een opmerking die natuurlijk helemaal nergens op slaat! Ook super laf dat hij zo achter jouw rug om sprak. Wat goed dat je voor jezelf bent opgekomen. Love it ♡

  Antwoord

 • Hanane
  Feb 16, 2022 bij 10:10

  Zelf ben ik super mondig en heb ik eigenlijk zelden te maken gehad met (zichtbaar) discriminatie. Tot ik een keer in de ramadan snel met een labaya naar de AH ging. Ik had geen winkelkarretje gepakt, omdat ik letterlijk 1 ingrediënt miste en dubbelgeparkeerd stond. Een meneer vond het nodig om daar indirect iets van te zeggen. Ik had die dag een rode hoofddoek op (toen droeg ik nog geen Thisclassy, wat wel m’n leven beter had gemaakt) en hij maakte een opmerking naar zijn vrouw dat “Roodkapje wegens taalachterstand vast de regels van de winkels niet kent”. Nou, deze “Roodkapje” draaide zich om en vroeg of hij het wilde herhalen in mijn gezicht. Meneer begon te stotteren en ontkende, lafaard. Waarna ik hem duidelijk maakte dat een hoofddoek geen invloed heeft op taalvaardigheid, of enkele andere vaardigheid. Deze man denkt de volgende keer 2 keer na.

  Antwoord

 • This CLASSY
  Feb 15, 2022 bij 18:59

  Hoi Zaineb,

  Mooi dat je jouw verhaal met ons hebt gedeeld.
  Wat naar dat je onterecht zo verkeerd bent behandeld. Ik kan mij ook heel goed voorstellen dat je op zo’n moment helemaal dichtklapt. Het soort mensen dat jij in je verhaal beschrijft hebben vaak vooroordelen over bepaalde culturele achtergronden of religies. Vat dit dus zeker niet persoonlijk op and keep your head up high!

  Antwoord

 • Zaineb
  Feb 15, 2022 bij 18:47

  Nou hier komt mijn verhaal. Ik liep een keer een winkel in en keek een beetje rond. Ik zag in mijn ooghoek al dat de verkoopster geiriteerd werd op de een of andere manier. Ik schonk hier geen aandacht aan en deed gewoon mijn ding. Tot ze naar mij toe kwam en mij verzocht de winkel te verlaten. Ik moest naar eigen zeggen maar gaan winkelen waar ze “mijn soort kleding” verkochten. Dit zei ze terwijl ze naar mijn hoofddoek wees. Ik was stomverbaasd en wist niet hoe snel ik de winkel moest verlaten. Nu denk ik jeetje waarom heb ik er niets van gezegd? Maar op dat moment was ik echt in shock.

  Antwoord

 • This CLASSY
  Feb 14, 2022 bij 20:41

  Hoi Nabila,
  Fijn dat je jouw verhaal wil delen.
  Wat is hetgeen jij hebt meegemaakt heftig zeg.
  Helaas gebeurd het inderdaad nog te vaak dat onderdrukking wordt gekoppeld aan het dragen van de hoofddoek.
  Mooi ook om te lezen dat je het gesprek met hem hierover bent aangegaan. You go girl!
  Veel mensen hebben bovenstaande vooroordelen namelijk door een stukje onwetendheid. Het aangaan van een dialoog kan hierbij al helpend zijn.

  Antwoord

 • Nabila Karam
  Feb 14, 2022 bij 18:36

  Wat leuk dat je hier uitgebreid je verhaal verteld. Mooi om te horen hoe sterk je blijft ondanks de slechte ervaringen!!
  Helaas heb ik verschillende discriminerende opmerkingen moeten incasseren in de loop der jaren waarvan deze mij het meest is bijgebleven:
  Ik kwam als thuiszorgmedewerker bij een man op leeftijd. Hij deed de deur open en deed hem weer half dicht en liep weg. Ik klopte nog eens netjes aan en vroeg of ik mocht binnenkomen. Hij mompelde dat dit goed is. Eenmaal met hem in gesprek zei hij dat hij absoluut geen hulp wilde met “zo’n doekkie op haar hoofd”. Hij voegde er nog aan toe: dat doekkie staat voor geloof en onderdrukking. Als ze willen geloven, moeten ze dat maar thuis doen. Ik heb hem natuurijk uitgelegd dat wij niet onderdrukt worden en bovendien in een democratisch vrij land leven waar iedereen mag geloven en dragen wat zij wil.

  Antwoord

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.